piątek, 23 grudnia 2016

Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną i pieczarkami

Przed Wigilią tak jeszcze kulinarnie:)) Przepis na gołąbki - od lat goszczące na świątecznym stole. Często robię zawijane w kiszoną główkę kapusty, tym razem, niestety, w białą. Ale też bardzo smaczne, na pewno smakosze gołąbków wybiorą swoją wersję, która znajdzie się w menu na Wigilię.


Moja wygląda tak:
2 szklanki kaszy gryczanej
4 szklanki wody
1 kg pieczarek lub, jeśli wolimy - dodajemy prawdziwe grzyby - oczywiście wagowo w mniejszej ilości
3-4 średnie cebule
1 główka białej lub włoskiej kapusty
lub 1 główka kiszonej
przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, przyprawa do bigosu
2 jajka

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, gdy wchłonie wodę, odstawiamy, zawijamy w ręcznik i wkładamy pod "pierzynę". W tym czasie smażymy drobno pokrojoną cebulę, pokrojone pieczarki, kapustę pozbawiamy głąba i wkładamy do gotującej się wody. Sparzamy od strony głąba i liści i wykładamy. Wycinamy grube nerwy liścia.
Kaszę gryczaną mieszamy z cebulą i pieczarkami, dodajemy przyprawy wg uznania ( u mnie farsz jest dość pikantny), dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy. Najlepiej ręką - wtedy wszystkie składniki połączą się doskonale.


Na liść kapusty nakładamy farsz i składamy tak, jak na krokiety: 




Układamy ściśle w garnku lub w brytfannie:


Wlewamy bulion i pieczemy w piekarniku. Podajemy w sosie pieczarkowym lub grzybowym przygotowanym wg swojego przepisu.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Mniam! Wyglądają przepysznie i smakowicie!
    Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń