Danie w sam raz na piątkowy obiad. Nie od dziś gości w naszym domowym menu i jest odskocznią od dań mięsnych.
Potrzebujemy : naleśniki, ugotowaną kaszę gryczaną, biały ser, usmażone pieczarki, 2-3 łyżki śmietany, dwa jajka, 1-2 łyżki mleka, bułkę tartą, sól, pieprz, czubricę zieloną. Farsz przyrządzam z kaszy gryczanej, białego sera, śmietany oraz usmażonych pieczarek. Kaszę i ser dokładnie rozcieram na gładką masę, dodaję usmażone pieczarki i przyprawy: sól, pieprz, czubricę zieloną. Najlepiej, by smak był raczej pikantny. Przepisu na naleśniki nie podaję, bo każda gospodyni ma swój własny na tę potrawę.
Farsz zawijamy w naleśnik, formując krokiecika:
Roztrzepujemy jajka, dodając mleko. Naleśnik wkładamy do jajek, potem obtaczamy bułką tartą i smażymy na rumiano:
Podajemy z ketchupem, najlepiej zrobionym przez siebie:
Smacznego!
Smakowicie wyglądają. Robię pierogi z kaszą i twarogiem, ale o pieczarkach nie pomyślałam. Połączenie mi się podoba bardzo, do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne z pieczarkami, naprawdę polecam!
UsuńKrokiety to nie jest moje ulubione danie i w moim domu raczej się nie pojawiają, ale córka na pewno byłaby zachwycona - ona je uwielbia i zawsze prosi babcię, by jej usmażyła, tylko że w środku zawsze jest kapusta z pieczarkami, natomiast z takim farszem robiłam kiedyś pierogi i były przepyszne, zresztą ja jestem miłośniczką kaszy gryczanej, która smakuje mi zawsze i bez wyjątku:-)
OdpowiedzUsuńPierogi z kaszą gryczaną też często robię, ale takie krokieciki są jak najbardziej godne polecenia. Zawsze można wypróbować i przyrządzić na swój smak.
UsuńOlá amiga, vim desejar-lhe um abençoado início de mês, e lindos dias
OdpowiedzUsuńde outono!!!
Que delicia...amo cogumelos!
Doce abraço Marie.
"A AMIZADE VERDADEIRA SORRI NA ALEGRIA,
OdpowiedzUsuńCONSOLA NA TRISTEZA,
ALIVIA NA DOR E
SE ETERNIZA EM DEUS"(J.Calvet)
UM GRANDE ABRAÇO, MARIE.
Muszą być pyszne - zapisuję sobie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam, są pyszne!
UsuńDziękuję za wizytę:))
A toś mnie dopiero zaskoczyła tym przepisem. Krokiety bardzo lubię, jednak takich jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńKaszę gryczaną bardzo lubię, ser i pieczarki także, zatem nic nie stoi na przeszkodzie abym je w niedalekiej przyszłości przygotowała. Przepis zapisałam. A jak smakowały napiszę od razu po zjedzeniu :)
Serdeczności :)))
Życzę smacznego i czekam na Twoją opinię o tej potrawie:))
Usuń