niedziela, 7 października 2018

Gofry bezglutenowe

Tym razem bez mojej pomocy Basia "stworzyła" przepis na bezglutenowe gofry; 
pyszny deser w sam raz na niedzielne popołudnie do gorącej herbatki.


W misce wymieszała te składniki, które miała "pod ręką":
po parę łyżek mąki sojowej, mąki gryczanej, mielonych orzechów włoskich, 
1 łyżkę nasion Chia, dolała napój migdałowy i miód gryczany. 
Dokładnych proporcji nie podam, bo przepis powstał spontanicznie, 
w każdym razie ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
A potem tylko pieczenie w gofrownicy.





Gotowe gofry Basieńka zaserwowała sobie z bananami i miodem;
a dla Mamusi, czyli dla mnie na spróbowanie z konfiturą wiśniową, 
oczywiście zrobioną przeze mnie:)))
 Gofry bardzo nam posmakowały.
Mamy więc kolejny, wypróbowany przepis na potrawę 
pozbawioną alergizujących córcię składników pokarmowych.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. O widzisz! Gofrów już sto lat nie jadłam, a tak lubię:-)
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pamiętam już smaku gofrów a te wyglądają przepysznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. No i wspaniale Małgosiu, smakowicie wyglądają te gofry. Wszystko da się zrobić, ale jedna osoba musi dużo czasu spędzić w sklepach spożywczych i w kuchni, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń