poniedziałek, 27 listopada 2017

Kakaowe ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami można równie dobrze nazwać szarlotką sypaną, mieszaną:))
Robi się podobnie, czyli wsypuje się wszystkie składniki do miski, potem miesza i wylewa do blaszki.
Przepis można również wykorzystać do upieczenia aromatycznego, świątecznego ciasta na Boże Narodzenie: wystarczy dodać - oprócz jabłek -  korzenne dodatki, orzechy, rodzynki, suszone śliwki czy migdałowe płatki. 
Słowem - uniwersalne ciasto.
Wczoraj upiekłam takie:


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1/2 kg jabłek

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, włożyć do miski:


 posypać cukrem:


mąkę, sodę, proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do miski:


dodać kakao i cynamon:


jajka rozbełtać i polać na wierzch, wlać również olej:


Odstawić na co najmniej pół godziny. 
Potem całość dokładnie i delikatnie wymieszać, 
by wszystko ładnie się połączyło:


Dodałam również garść żurawiny.
Przełożyć ciasto z miski do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
 Ja piekę w prodiżu (ale w piecyku gazowym):


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, piec do godziny (do suchego patyczka).
Mój piekarnik potrzebuje większej mocy, więc piekę nawet i 1,5 godziny.
Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć z formy:


Posypać cukrem pudrem lub polać polewą:



Polewa czekoladowa wg mojego przepisu:
2-3 łyżki mleka, 
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki prawdziwego masła
W małym garnuszku  rozmieszać mleko z cukrem i kakao. Zagotować. Dodać masło i energicznie mieszać, by rozpuściło się w gorącym mleku. Nie gotować!



Ciasto jest soczyste, wilgotne, po prostu rozpływa się w ustach:))

To, co zostało z niedzieli, posypałam cukrem pudrem:


I dodam, że w chwili pisania - mogę się tylko na nie tutaj popatrzeć -
ciasto zjedzone co do okruszka:))
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Mniam, mniam jakie to musi być smaczne. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego ciasta jeszcze nie piekłam,spróbuję.Dzięki za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowity przepis. Kiedyś do podobnego ciasta dodałam gruszki. Ale dodatek jabłek wat uwagi i upieczenia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo - gruszki jak najbardziej:)) Sama też wypróbuję z gruszkami:))

      Usuń
  4. Ciasto wygląda przepysznie i zachęca sposób jego wykonania! Super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam Cię Małgosiu po długim czasie mojej nieobecności. Zaglądam do Ciebie, a tu takie smakowitości :) Przepis oczywiście zapisuję, a jak wypróbuję dam znać!
    Z serca dziękuję Ci za pamięć... Ściskam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobrze, że witam Cię po długiej nieobecności takimi pysznościami:)). Oczywiście - koniecznie daj znać, czy i Tobie takie ciasto będzie smakowało. Bo nam bardzo!
      Dziękuję za odwiedzinki:))

      Usuń
  6. wygląda mniam mniam, przepis zapisany i na pewno skorzystam! Bardzo dziękuję i pozdrawiam cieplutko <3

    OdpowiedzUsuń