sobota, 11 lipca 2015

Drożdżowy wieniec



Dzisiaj podzielę się przepisem jaki podsunęła mi Basia i poprosiła, żebyśmy upiekły te ciasto i spróbowały czy dobre. Ciasto drożdżowe to ciasto, które zawsze wyjdzie pod warunkiem spełnienia podstawowych zasad jego przygotowania, a jednym z nich jest czas - im dłużej wgniatamy powietrze w ciasto (podczas mieszania), tym ciasto nam wyrośnie i nie będzie zakalca.  Często piekę drożdżowe i muszę przyznać, że nie zawsze trzymam się zasady dokładnego ważenia poszczególnych składników przepisu, ale zawsze dość długo te ciasto wyrabiam.
Podaję link do oryginalnego przepisu: http://bukowskie.blogspot.com/2015/07/niefit.html
Ja oczywiście robiłam po swojemu, tak jak  zawsze.
Drożdże rozkruszyłam w misce, zasypałam 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i zalałam ciepłym mlekiem, tak by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Nakryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce. Gdy podrósł, dodałam resztę składników i zaczęłam mieszać. Nie ukrywam, że metodą tradycyjną, myślę, że najlepszą - ręką. Można i robotem, by ułatwić sobie życie. Gdy ciasto było już dobrze wyrobione, ponownie nakryłam ściereczką i postawiłam na kuchence gazowej. Piekarnik w tym samym czasie się rozgrzewał, więc ciepło biło od niego. Nie wkładałam jednak do środka, tak jak robiły to siostry Bukowskie.
Zmniejszyłam ilość cynamonu i cukru w posypce oraz cukru w kruszonce. Ta ilość w oryginalnym przepisie była wg mnie zbyt duża. I dobrze zrobiłam, bo po upieczeniu ciasto i tak jest dość słodkie. 
Następnym razem spróbuję zrobić taki drożdżowy wieniec z wiśniami, a jeśli taki sam, to dołożę rodzynek, płatków migdałowych i orzechów włoskich - myślę, że bakalie świetnie uzupełnią smak czekoladowej masy:))
Żeby nie przedłużać - parę zdjęć na pobudzenie apetytu na to nawet dobre ciasto drożdżowe.

*

Gdy ciasto wyrosło w misce, rozwałkowałam na prostokąt. Posmarowałam masą i posypałam cynamonową posypką :


Zrolowałam i przekroiłam wzdłuż na dwa pasy:


 Dwa pasy zaplotłam :


Uformowałam wieniec i włożyłam do prodiża:


Posypałam kruszonką:


Tak się prezentuje po upieczeniu:


 Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ciasto drożdżowe najbardziej lubię, to jest bardzo dekoracyjne, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę - polecam, bo naprawdę smakowite:))

      Usuń
  2. Przepis już wydrukowany będę robić bo ślinotoku dostaję ! Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny i z cynamonem... do tego kubek kakao i jest kolacja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej pasuje kakao:))
      Dziękuję za odwiedziny!

      Usuń