wtorek, 12 września 2023

Cbleb bezglutenowy z twarogiem

Ostatnio odkryłyśmy z córcią Basią przepis na chleb bezglutenowy z dodatkiem twarogu.
Przedtem piekłyśmy inne rodzaje pieczywa, nie zawsze z dobrym skutkiem - 
choć były smaczne, ale wyglądem nie zawsze przypominały obraz chleba,
 jaki kojarzy się z pszennym czy żytnim chlebem ze sklepu.
Piekąc ten nowy chleb posiłkowałyśmy się dwoma przepisami znalezionymi w sieci,
po swojemu ustalając składniki -  stworzyłyśmy więc własny przepis.
Pierwszy raz byłyśmy zachwycone wyglądem chlebka,
nie mówiąc już o smaku, który dla nas okazał się rewelacyjny 😀
Podaję zatem ów przepis, mając nadzieję, że Wam również posmakuje.
Zatem potrzebujemy:

Składniki suche:
400 g mąki bezglutenowej Schar mix B breat
6 g drożdży suchych
5 g proszku do pieczenia bezglutenowego
1 -2 łyżeczki soli
3 g erytrolu
Składniki suche wymieszać.

Składniki mokre:
3 jajka
250 g twarogu półtłustego lub tłustego
1 - 2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 - 1,5 szklanki ciepłej wody

Jajka ubić do białości i po kolei dodawać poszczególne składniki.
Po dodaniu twarogu najlepiej użyć blendera.
Dodać składniki suche i połączyć na gładką masę,
dodając tyle wody, aby masa była plastyczna i nie za gęsta.
Nakryć ściereczką i zostawić na co najmniej godzinę - dwie.
Potem sprawdzić gęstość, gdyby było za gęste dolać troszkę wody i wymieszać.
Przygotować dwie foremki 9 x 22 cm - wyłożyć je papierem do pieczenia
i polać kroplami oleju.
Rozgrzać piekarnik - 170 - 180*C.
Ciasto wyłożyć do foremek łyżką maczaną w zimnej wodzie,
na 1/2 wysokości foremki i wyrównać powierzchnię.
Posypać ulubionymi ziarnami.
Nasze chlebki piekły się 1,15 minut.
Wyłożyć na kratkę i zostawić o wystygnięcia.




Smacznego!

2 komentarze:

  1. Witaj Małgosiu. Dla osób uczulonych na gluten Twoje przepisy są bezcenne. Mnie trudno w ustalić dietę dla rodziny, bo każdy czegoś innego nie może jeść. Najtrudniej uniknąć mleka, bo jest w wielu produktach. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ smakowitości. Swego czasu też sama piekłam a przepis miałam z Kaszub. Jakoś teraz -wygoda zakupów:-)przeważa

    OdpowiedzUsuń