czwartek, 9 czerwca 2022

Kotleciki gryczano - pieczarkowe

Tym razem post kulinarny😀 


Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu wegetariańskie, bezglutenowe  kotlety.

2 szklanki ugotowanej gryczanej kaszy
0,5 kg pieczarek
1 cebula
1 pęczek szczypiorku
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawy: sól, pieprz, zielona czubrica, łyżeczka przyprawy do indyka, szczypta majeranku
 

Pieczarki oczyścić i pokroić w talarki, przesmażyć;
cebulę zeszklić.
Dodać wszystkie składniki do kaszy gryczanej i zmiksować blenderem.
Przyprawić wg swojego smaku.
Trzeba pamietać, by konsystencja masy nie była za rzadka - bo kotlety się rozpadną.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać na patelnię masę, formując kształt kotletów.
Smażyć z obu stron na rumiano.


Podawać gorące na przykład z ulubioną sałatką lub surówką.
Dobre są też na zimno z pieczywem.



Jeśli nie chcemy smażonych, to możemy masę gryczano - pieczarkową zapiec w piekarniku - 
otrzymujemy równie delikatny, pyszny pasztet.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować, bo wyglądają smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno pyszne . Super smakowicie wyglądają Małgosiu .Robię podobne ale zamiast pieczarek daję mielone mięso bo grzyby nie dla mnie i nic z nimi nie jadam ale na pewno jestem w mniejszości :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi zachęcająco. Trzeba wypróbować.

    OdpowiedzUsuń