Tym razem post kulinarny😀
Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu wegetariańskie, bezglutenowe kotlety.
2 szklanki ugotowanej gryczanej kaszy
0,5 kg pieczarek
1 cebula
1 pęczek szczypiorku
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawy: sól, pieprz, zielona czubrica, łyżeczka przyprawy do indyka, szczypta majeranku
Pieczarki oczyścić i pokroić w talarki, przesmażyć;
cebulę zeszklić.
Dodać wszystkie składniki do kaszy gryczanej i zmiksować blenderem.
Przyprawić wg swojego smaku.
Trzeba pamietać, by konsystencja masy nie była za rzadka - bo kotlety się rozpadną.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać na patelnię masę, formując kształt kotletów.
Smażyć z obu stron na rumiano.
Podawać gorące na przykład z ulubioną sałatką lub surówką.
Dobre są też na zimno z pieczywem.
Smacznego!
Muszę wypróbować, bo wyglądają smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPolecam - są smaczne:))
UsuńMniam mniam mniam
OdpowiedzUsuń:))))))))
UsuńCiekawy przepis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję:))
UsuńNa pewno pyszne . Super smakowicie wyglądają Małgosiu .Robię podobne ale zamiast pieczarek daję mielone mięso bo grzyby nie dla mnie i nic z nimi nie jadam ale na pewno jestem w mniejszości :-)
OdpowiedzUsuńI z mięsem będą bardzo dobre:)))
UsuńBrzmi zachęcająco. Trzeba wypróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam:)))
Usuń