czwartek, 17 czerwca 2021

Bezglutenowe pierogi z kaszanką i kapustą kiszoną


Mój Brat pochwalił się na fb zrobionymi przez siebie pierogami z kaszanką.
Zaciekawił mnie ten przepis, bo nigdy jeszcze nie słyszałam o kaszankowym farszu,
a ponieważ uwielbiam kaszankę i co tydzień w naszym osiedlowym sklepie kupuję pyszną, pieczoną,
zatem musiałam ten przepis wypróbować.

Chciałam, żeby i moja Basieńka mogła zjeść te pierogi,
więc ciasto przygotowałam bezglutenowe, bez jajek i bez mleka.
Ponadto do farszu dodałam kilka składników, gdy tymczasem Brat robił te pierogi z samej kaszanki.
Chciałam, żeby farszu było więcej, a kaszanki dużo nie miałam.

Ciasto: 2 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych, 
0,5 szklanki mąki gryczanej bezglutenowej - niekoniecznie
2 łyżki oleju
sól, 
gorąca woda.

Do miski wsypać mąki i wlać olej - rozetrzeć rękami, by oba składniki połączyły się, dodać sól i stopniowo dolewać gorącą wodę; wyrobić dość elastyczne ciasto.

Zawinąć w folię spożywczą , by wystygło i odpoczęło.

W tym czasie zrobić farsz:
2 średnie cebule,
1 jabłko małe lub pół dużego - niekoniecznie,
kilka plastrów kaszanki gryczanej dobrej jakości,
garść kiszonej kapusty - niekoniecznie,
sól, pieprz, majeranek, czubrica zielona.

Kiszoną kapustę drobno posiekać i ugotować do miękkości. Odparować płyn!
Cebulę drobno posiekać, zeszklić i dodać pokrojone w kostkę jabłko.
Smażyć do chwili, aż jabłko będzie miękkie.
Dodać plastry kaszanki i rozgnieść je widelcem, dodać ugotowaną kapustę.
Ja kapustę zmiksowałam, bo gotowałam krótko i była za twarda.
Połączyć dobrze i dodać przyprawy. Dusić aż odparują soki z jabłka i kapusty.
Zostawić do wystygnięcia.


W dużym garnku nastawić wodę, posolić i zagotować.

Na stolnicy rozsypać mąkę bezglutenową i rozwałkować część ciasta - pozostałą część oczywiście wkładamy z powrotem do folii, by ciasto nie wyschło.
Ciasto bezglutenowe nie zawsze chce współpracować - jeśli nie możemy go rozwałkować,
bo przylepia się do stolnicy lub do wałka, nic nie stoi na przeszkodzie,
by robić kulki i w dłoniach wyrabiać placuszki - 
ja tak robiłam - wolę taką metodę: jest szybciej i wygodniej niż podsypywanie ciągłe mąki
pod rozwałkowywany placek i wykrawanie szklanką krążków,
a potem otrzepywanie go z nadmiaru mąki, bo nie chce się sklejać.  
Oczywiście jak robiłam pierogi z mąki pszennej, to wałkowałam i szklanką wycinałam krążki,
ale - tak jak wyżej pisałam - z ciastem bezglutenowym tak łatwo nie jest.

Pierogi wkładać partiami do gotującej się wody, gdy wypłyną,
gotować kilka minut i wyjąć na talerz.
Żaden nie rozpadł mi się podczas gotowania:)

Podawać polane masłem, skwarkami słoniny bądź podsmażoną cebulką
Moja omasta to usmażona na gęsim smalcu drobno pokrojona tzw. pachwina wędzona.
Na koniec dodałam łyżkę masła i przyprawy: sól, pieprz i roztarty majeranek.

Wyszło pysznie!
Oczywiście pierogi - i ten smak farszu - z nutką majeranku - rewelacyjne!
Jeśli nie jesteśmy na diecie bezglutenowej robimy ciasto z mąki pszennej - mój przepis - tutaj.

Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Super przepis. Zaraz wyślę go mojej bezglutenowej koleżance.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zawsze próbuję nowych smaków - jak nie posmakuje, to więcej nie robię, jak dobre - mam kolejną potrawę w menu:))

      Usuń
  3. O rany, takich pierogów jeszcze nie jadłam :). Warto spróbować :)
    Buziaki!
    PS> Małgosiu wysłałam Tobie maila.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam; na pewno z ciasta pszennego są lepsze, ale jak ktoś jest na diecie bezglutenowej, na pewno jest przyzwyczajony do smaku takiego ciasta; zresztą dobry farsz to 80 % udanych pierogów.
      Już zaglądam na pocztę mailową:))

      Usuń
  4. Wyglądają tak smakowicie! Mniam :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie! Bardzo lubię pierogi z kaszą gryczaną, ale z kaszankowym farszem jeszcze nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni, szczególnie, że nam posmakowały:))
      Dziękuję za odwiedzinki:))

      Usuń
  6. uwielbiam pierogi, ale z kaszą jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Farsz jest z kaszanki, ale pierogi będą smakować, jeśli lubimy kaszankę i lubimy eksperymentować z naszymi kubkami smakowymi:))

      Usuń
  7. Łojejku raczej bym nie zjadł, myślę, że dzieci też miałyby problem z przełknięciem, z drugiej strony Polacy lubią kaszankę, też jadłem, ale nigdy nie przepadałem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No trzeba lubić kaszankę, inaczej nie ma co się zmuszać, by wypróbować tę potrawę; ja uwielbiam, więc mi pierogi z jej farszem posmakowały:))

      Usuń