Kolejny przepis na chleb bezglutenowy, bez nabiału i bez jajek.
Szybki i prosty w wykonaniu chleb gryczany z dodatkiem cukinii i gotowanego ziemniaka.
Po upieczeniu puszysty i wilgotny.
Składniki:
0,5 kg mąki gryczanej bezglutenowej
1 duży ugotowany ziemniak starty na tarce
1 szklanka startej cukinii ze skórką
0,5 l wody gazowanej
1 łyżeczka sody spożywczej
1 łyżka oleju
przyprawy: sól, pieprz
nasiona chia,
1 torebka 100g ziaren dyni
troszkę smalcu do wysmarowania formy
Mąkę wymieszać z wodą gazowaną, dodać pozostałe składniki.
Wymieszać dokładnie - gdyby było za gęste dolać po prostu wody, gdyby za rzadkie -dosypać mąki.
Odstawić na 10 minut, by odpoczęło.
W tym czasie przygotować foremki - dno wyłożyć papierem do pieczenia,
wysmarować smalcem dno i boki foremek.
Wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię,
posypać resztką chia i ziarenkami dyni.
Delikatnie docisnąć łyżką posypkę i posmarować powierzchnię chleba olejem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny.
Sprawdzać patyczkiem czy nie surowe.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Ta wersja chlebka jest najlepsza, jaką udało nam się wypracować.
Inne nie były zwięzłe, po upieczeniu kruszyły się i szybko twardniały.
Poza tym mamy tylko dwa rodzaje mąk, które Basia może stosować w swojej diecie:
mąkę jaglaną i mąkę gryczaną.
Po wielu próbach tylko z mąki gryczanej chleb jest najsmaczniejszy i najlepszy.
Smacznego!
Oj, zapamiętam ten przepis, uwielbiam wszystko, co gryczane:-)
OdpowiedzUsuńPo trzech dniach nadal jest wilgotny i się nie kruszy. Zamiast sody możesz dać drożdże.
UsuńDzielenie się takimi, dietetycznymi przepisami, to duża sprawa, dzięki i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJeśli tylko wychodzi coś z naszych prób stworzenia przepisów na potrawy, które Basia może jeść, dzielę się nimi, bo wiem, że gdzieś ktoś też jest na takiej diecie i szuka potrawy nie będącej alergenem. W internecie jest sporo przepisów na bezglutenowe, ale i z takich nie możemy korzystać, bo zawierają np. kukurydzę, ryż nabiał czy jajka w swoim składzie, a te musimy wykluczyć.
UsuńWygląda bardzo apetycznie, aż zgłodniałam. Ja muszę jeść lekkostrawnie i ciemne pieczywo generalnie mi nie służy ale gryczanego chlebka nigdy nie próbowałam wiec może przy czasie wypróbuję. Pozdrawiam🙂
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis:))
UsuńSmakowicie wygląda. Musze spróbować go zrobić. Serdecznie pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńPolecam:))
Usuńthanks for visit:))
OdpowiedzUsuńTeż uważam, że wygląda baaardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńI smakuje też:))
Usuń