sobota, 26 maja 2018

Twaróg smażony o smaku kokosowym




Moja "wariacja" na temat smażonego sera - potrawa bardzo szybka w przygotowaniu, 
o ciekawym kokosowym smaku. 
Kokosowych wiórek nie lubię i na pewno do tego serka ich bym nie dała, 
ale - dodatek oleju kokosowego spełnił swoje zadanie i oto miałam pachnący, 
zupełnie nowy smak ulubionej mojej potrawy.
Potrzebujemy:
20 dkg twarogu półtłustego
1 jajko
1 łyżkę oleju kokosowego nierafinowanego( bo tylko taki pachnie kokosem)
1 łyżkę prawdziwego masła
sól, pieprz, kurkumę
odrobinę mleka
Na patelni wlewamy mleko i wrzucamy rozdrobniony biały, świeży ser. 
Smażymy go często mieszając, by wygotowała się serwatka. 


Dodajemy przyprawy wg swojego smaku i wbijamy jajko - najlepiej na chwilę zdjąć z palnika, 
by jajko szybko się nie ścięło. Mieszamy delikatnie łącząc ser z jajkiem.
 Dodajemy olej kokosowy - możemy spróbować, czy ta porcja oleju nadaje nam smak 
 i ewentualnie zwiększyć jej ilość; chwilę jeszcze smażymy. 


Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy.


 Wykładamy do miseczki:


 lub podajemy od razu na gorąco do spożycia.


Po wystygnięciu smażony serek idealny jest do kanapek:


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Smażony twaróg to intrygująca potrawa, no i bardzo apetycznie ją ozdobiłaś :-)
    Pozdrawiam Cię serdecznie, Małgoniu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet lepiej mi smakuje, niż taki "zgliwiały", który używa się do topionego serka. Potrawa całkiem smaczna:))

      Usuń
  2. W życiu nie jadłam czegoś takiego, bardzo ciekawa propozycja. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba spróbować - a może posmakuje?
      Dziękuję za odwiedzinki:))

      Usuń