Sezon na ogórki trwa.
W tym roku zbiory raczej nie są udane; zimne noce, deszczowe dni, a nawet padający grad
w lipcu optymizmem nie napawa nie tylko rolników, ale i nas, którzy w jakiś sposób muszą się w owoce i warzywa zaopatrywać. A na ryneczkach drożyzna!
W tym roku zrobiłam na razie 14 słoików ogórków kiszonych, ale w porównaniu do ubiegłego roku, to pestka. Wtedy zrobiłam 60 dużych słoików kiszonych i 20 słoiczków ogórków w musztardzie.
I właśnie tym ostatnim przepisem zechcę się z Wami podzielić. Powiem krótko - są znakomite!
Delikatne w smaku, a jednocześnie bardzo winne, nie za ostre, ale orzeźwiające;
po prostu smaczne!
2 kg ogórków obranych i pokrojonych w plastry lub słupki
1 l wody
2 łyżki soli do przetworów
1 szkl. octu 10 %
2 szkl. cukru
5 łyżek musztardy
koper, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, ziarenka pieprzu
Wodę, sól, ocet, cukier należy zagotować, dodać musztardę - roztrzepać trzepaczką.
Ogórki ułożyć ściśle w słojach.
Do każdego słoika włożyć: gałązkę kopru, 1-2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu prawdziwego, 1 - 2 ząbki czosnku.
Zalać zalewą i pasteryzować 5 - 7 minut.
Odwrócić do góry dnem, przykryć kocem i zostawić do wystygnięcia.
Oczywiście nie trzymałam się ściśle przepisu. Pamiętam, że dałam troszkę więcej musztardy i cukru. Robiłam jak to się mówi: "na swój smak".
*
Podobnie możemy zrobić cukinię:
2 kg obranej cukinii pokrojonej w grubą kostkę
1 l wody
3/4 szkl. octu 10 %
2 łyżki soli do przetworów
1 szkl. cukru
7 łyżek musztardy miodowej
po kilka ziaren pieprzu prawdziwego i ziela angielskiego, liść laurowy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej
robimy tak samo jak ogórki.
Smacznego!
A Krysi - mojej bratowej dziękuję za ogórki :))
Małgosiu, dzięki za fantastyczny przepis! Wprawdzie nie mam swoich zbiorów, ale może się skuszę na próbę wykonania tych ogórków! Brzmi to bardzo apetycznie :)))
OdpowiedzUsuńSpróbuj, może Ci posmakują w tej wersji. Ja bardzo polubiłam ten smak:))
UsuńCiekawy przepis, jak wypróbowany to jestem pewna, że dobry. Zrobię. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWypróbowany nie tylko przeze mnie, więc pewny:)) Wszystko zależy od naszego smaku:))
Usuń